Een kinderpartijtje organiseren: de één vindt het het leukste wat er is, voor de ander is het een nachtmerrie. Het partijtje van je zoon of dochter moet immers een gezellig verjaardagsfeestje worden, waarbij de kinderen volop plezier hebben en jouw kind het stralende middelpunt is… Vaak maak je het jezelf veel te moeilijk. Als een vriendje zo komt spelen, ben je toch ook niet zo zenuwachtig? Maar natuurlijk is er wel veel meer te regelen en daar moet je toch echt even de tijd voor nemen wil je het goed doen.
Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met de volgende tips helpen wij je graag op weg;
1. Laat je kind zijn wensen uiten voor het soort kinderpartijtje
In de eerste plaats is het kinderpartijtje bedoeld voor jouw jarige kleine. Laat hem of haar dan ook meedenken met wat het wil gaan doen. Jij kan wel leuke plannen hebben, maar misschien vindt jouw zoon of dochter het wel helemaal niks. Er zijn ook kinderen die juist niets kunnen verzinnen. Ga dan eens samen met je kleine er voor zitten en leg het leuke ideetjes voor. Is jouw kind nog erg jong, dan is een ‘ouderwets’ thuisfeestje met gewone leuke spelletjes, vrij spelen en leuke knutseltjes vast het beste plan. Een themakist huren is een fijne oplossing.
2. Doe iets wat echt past bij je kind
Aansluitend op de vorige tip, is deze raad. Misschien bedenkt jouw kind wel dat het graag naar het bos wil voor een enge speurtocht. Maar jij weet dat jouw held nachten niet zal slapen. Niet doen, dus. Maar pas de plannen zo aan, dat zowel jij als jouw kind er een goed gevoel bij hebt. Een kookfeestje organiseren omdat dat zo leuk is, maar jouw kind houdt helemaal niet van dit soort dingen: natuurlijk is dat geen goed idee. Ook niet als het zo leuk is en iedereen zulk soort partijtjes geeft. Blijf vooral dicht bij je eigen kind zijn voorkeuren. Kies een thema wat zowel jij als ouder als je kind leuk vindt.
3. Hoeveel gasten: hangt van de leeftijd af
Een probleem waar mensen vaak tegen aanlopen is de vraag hoeveel vriendjes je nu uit moet nodigen. Sommige kinderen worden overal gevraagd en dus voel je je als ouder verplicht om die ook allemaal terug te vragen. Maar teveel kinderen is voor jouw jarige jop of jet niet leuk. Een handige regel is dat je zoveel kinderen uitnodigt als de nieuwe leeftijd van de jarige. Maar natuurlijk moet je vooral afgaan op hoe jij het zelf beleeft. Uiteraard hangt het ook af van wat je gaat doen. Geeft jouw kind een discofeest in een grote schuur, dan kan natuurlijk best de hele klas komen, mits je genoeg ogen en oren hebt die op willen letten. Maar geef je een knutselfeestje in je huiskamer, dan is de hele klas toch echt geen optie. Let ook een beetje op de karakters van de kinderen. Drie hyperactieve kinderen kunnen al meer zweetdruppels veroorzaken dan vijf muisstille…
4. Informeer van tevoren naar eventuele bijzonderheden zoals allergieën
Meestal weet je het al wel, maar let toch even op: diverse kinderen zijn nu eenmaal allergisch. Informeer dan ook naar dit soort zaken bij de ouders. Ga je bijvoorbeeld zwemmen, vraag dan ook na of ze wel hun diploma hebben. En zo zijn er meer zaken die bij jouw soort feestje toch wel handig zijn om te weten.
5. Vraag de telefoonnummers van de ouders voor het geval van…
Ben je toch aan het informeren: vraag de telefoonnummers van de ouders. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is het toch wel erg fijn als ouders bereikbaar zijn. Trouwens, het feestje kan ook uitlopen en ook dan is het wel zo netjes om even te bellen/appen. Zeker als je weggaat kunnen ouders ongerust raken als je veel later komt dan gepland was. En geloof me: een feestje loopt al heel snel uit.
6. Schakel extra handen in
Alleen met een groep kinderen het feest vieren kan misschien heel goed verlopen, maar er hoeft maar iets te gebeuren en je hebt een probleem. Als er iets met een aanwezige gebeurt, kan jij je ondertussen niet met de anderen bezig houden. Met minimaal twee volwassenen zijn is zeker aan te bevelen. Daarnaast is het ook gewoon gezellig. Dat kan uiteraard je partner zijn, maar een ouder van een gast kan ook. Of misschien heeft de jarige wel een overenthousiaste tante of oma (opa) die heel graag wil komen helpen!
7. Pas de tijdsduur aan de leeftijd van het kind aan
Hoe jonger het kind, hoe korter het feestje. Voor de allerkleinsten is een uurtje of 3 vaak al lang zat. Voor oudere kinderen kan je er best een uurtje of vier van maken, afhankelijk van wat je gaat doen en waar (reistijd!). Pas wel op dat je het feest niet te lang laat duren. Eindeloos tijd moeten rekken en opgeschept zitten met verveelde kinderen is niet leuk en verpest het hele feestje. Op het hoogtepunt moeten stoppen is misschien ook niet leuk, maar toch echt een betere optie.
8. Kinderen houden van bekende dingen: overleg met je kind welke spellen het wil doen
Kinderen zijn dol op herhaling én zien ook bij vriendjes wat er gedaan kan worden. Vaak hebben ze dus zelf ook leuke ideetjes wat ze willen doen. Sta hier voor open! Makkelijker kan niet én je kind is blij!
9. Gezonde snacks
Iets lekkers eten hoort bij een kinderpartijtje. Wil je het wel graag gezond houden? Dan zijn gezonde snacks een mooi alternatief voor de traditionele patat- en chips momenten.
Een paar lekkere ideetjes:
- IJs van echte aardbeien gemaakt
- Muffins maken met gezonde ingrediënten zoals appels, bananen en noten
- Veel kinderen smullen van eierkoeken
- Wel chips? Maak zelf lekkere chips van groente
- Loempiaatjes met natuurlijk een gezonde vulling
- Een lekkere mueslireep
- Maak een lekkere smoothie van fruit
- Fruitspiesjes
10. Wees niet te krampachtig: willen de kinderen gewoon hun eigen spel spelen? Prima!
Je kunt er best lang over gedaan hebben: een draaiboek om je vingers bij af te likken. Je bent er eigenlijk best wel trots op dat je dat zo in elkaar geflanst hebt. Maar die kinderen! Ze willen helemaal niet na tien minuten alweer stoppen met tikkertje spelen. Zo loopt je hele schema in de war! Welnee: de kinderen hebben het naar hun zin en dat is toch waar het allemaal om ging? Willen ze niet vermaakt worden, maar gewoon heerlijk met elkaar in de tuin spelen? Helemaal goed. Makkelijker kan het niet…
11. Voorkom dat kinderen buitengesloten worden!
We weten allemaal dat pesten gemeen is. Maar buitengesloten worden, ook al is het zonder verdere pesterijen, is ook al erg op zich. Let dan ook op dat alle kinderen gezellig mee doen. Staat een kind er een beetje bij? Ga er dan niet klakkeloos vanuit dat het niet wil, maar ook niet dat het niet mag. Het kind kan inderdaad wel willen maar door de anderen niet geaccepteerd worden, maar het kan ook zo zijn dat het iets niet durft of gewoon even te moe is om deel te nemen. Neem de moeite om het kindje even aandacht te geven. Informeer of het niet mee wil doen met de rest en let goed op of het echt zo is wat het jou vertelt. Wil het wel, zorg dan dat de anderen het mannetje of vrouwtje in de groep opnemen. Durft het niet of wil het niet? Natuurlijk is dat prima! Bij angst kan je kijken of je hem of haar kunt helpen, maar dwing niets. Het is feest, dus laat het ook feest blijven.
12. Zorg voor rustmomenten
Lekker hoor, al die activiteiten, maar een kind kan behoorlijk overprikkeld raken en daardoor juist nog drukker worden. Voorkom huilbuien en andere ellende door zo af en toe even de rem erop te zetten en een rustmomentje in te bouwen. Even rustig met elkaar zitten en iets drinken, bijvoorbeeld. Doe het fluisterspelletje….zodat de kinderen ook wel willen blijven zitten! Ga even met elkaar voor de buis zitten voor een grappig filmpje.